Kamperen is een feest
De hele dag buiten rondrennen en veel vriendjes maken op de camping: voor kinderen is kamperen een echt feest. Ze kunnen lekker spelen, en ze leggen ook heel snel contact met elkaar. En dan maakt het vaak niet eens uit of ze wel dezelfde taal spreken. Op veel campings is een animatieteam aanwezig, die leuke dingen met de kinderen onderneemt, zoals een speurtocht, knutselen, etc. Dit is ook erg fijn voor de ouders die dan af en toe de handen vrij hebben. Dan kunnen zij ook van hun welverdiende vakantie genieten!
Kortom: kamperen is lekker ontspannen en de hele dag doen waar je zin in hebt. Kamperen en kinderen gaan heel goed samen. Op deze pagina staan tips over wat er bij komt kijken wanneer je met (kleine) kinderen gaat kamperen. Met o.a.: de keuze voor een camping, een plek uitkiezen op de camping, etc.
Kamperen met kinderen – pagina’s:
Wil je meteen op zoek naar een leuke camping? Ga dan naar de camping-pagina’s:
- Kindercampings: Kindercampings Nederland
- Privé sanitair: kindvriendelijke camping met privé sanitair
- Baby: babyvriendelijke campings in Nederland of Europa
- Peuter: peutervriendelijke campings in Nederland of Europa
- Kids (4-12 jaar): kindvriendelijke campings in Nederland of Europa
- Pubers: tienercampings in Nederland of Europa
- Eénouder: eenoudervakantie op een camping in Nederland
- Glamping: glamping in Nederland of Europa
- KidsClub: campings met KidsClub
Keuze voor een camping
Bij het kiezen van een camping kan je het beste rekening houden met zowel de wensen van jezelf als die van de kinderen. Meestal gelden voor ouders heel andere overwegingen dan voor kinderen. Ouders kiezen bijvoorbeeld voor een camping met veel luxe of juist voor een heel eenvoudige camping. Kleine kinderen maakt dat weinig uit, als de camping maar een speelplaatsje, een schommel en een zandbak heeft. Heb je oudere kinderen, dan worden faciliteiten als een (overdekt) zwembad, een speeltuin en een recreatieprogramma belangrijker. Voordeel van een camping met veel toeters en bellen is overigens wel dat kinderen er leeftijdsgenootjes aantreffen. De kans is groter dat ze snel vriendjes en vriendinnetjes vinden. Ook maken ouders door hun kinderen vaak sneller contact met andere ouders. En dat heeft weer als voordeel dat er misschien oppas te regelen valt als je eens even met z’n tweetjes weg wilt.
- Bij de keuze van de camping kan je ook al rekening houden met de kinderen. Neem je bijvoorbeeld een buggy mee, let er dan op of de paden van de camping wel begaanbaar zijn met een buggy. Ook de ondergrond van de staanplaatsen is van belang. Sta je op een grasveld, dan kunnen de kinderen lekker spelen rondom je kampeermiddel. Bestaat de ondergrond uit kiezels, neem dan een speeldeken mee.
- Sommige campings hebben een aparte parkeerplaats voor auto’s. Dat is veiliger dan een camping waar auto’s het terrein op mogen.
- Er zijn ook campings met een verwarmd sanitair gebouw. Vooral in het voor- en naseizoen kan dat plezierig zijn.
- Een camping met een wasserette en een droogtrommel is met kinderen ideaal. Spelende kinderen zorgen nu eenmaal voor een flinke stapel wasgoed. En je hoeft dan niet voor de hele vakantie kleren mee te nemen.
- Een baby kan met een van de ouders onder de douche. Toch is het prettig als de camping een babywasplaats heeft. Je kan de baby dan net als thuis in een badje wassen. Bovendien heb je daar, anders dan in de douchehokje, genoeg ruimte om de baby aan en uit te kleden. Ook peuters zullen het waarderen als zij zo af en toe lekker in bad mogen.
- Voor oudere kinderen kan het van belang zijn dat er in de omgeving van de camping voldoende te doen en te zien is. Vooral bij aanhoudend slecht weer is het soms moeilijk om de kinderen te vermaken.
Een plek uitkiezen op de camping
Het succes van een kampeervakantie staat of valt vaak met de juiste plek. Zo maakt het bijvoorbeeld een groot verschil of je je kamp opslaat tussen andere gezinnen of gezinnen zonder kinderen. De nabijheid van andere kinderen vergroot de kans dat de kleintjes snel contact maken.
In het algemeen krijg je na aanmelding bij de receptie een plaats toegewezen. Ga hier niet meteen mee akkoord, maar vraag of er nog meer plaatsen vrij zijn en ga ze eens op je gemak bekijken. Je kan ze dan vergelijken en de beste kiezen. Behalve of er leeftijdsgenootjes in de buurt staan, kunnen ook andere overwegingen een rol spelen.
Het kiezen van een goede plek is niet eenvoudig. Iedereen heeft wensen en na een vermoeiende rit kan een compromis wel eens moeizaam tot stand komen. Handig is om vooraf met de kinderen te bespreken waaraan de plaats moet voldoen, om eventuele ruzies op een later tijdstip te voorkomen.
Op de camping
Sta je op een grote camping, zorg er dan voor dat je tent of caravan makkelijk herkenbaar is voor je kinderen. Hang bijvoorbeeld tekeningen die de kinderen hebben gemaakt op, zodat ze makkelijk de weg terug vinden. Mochten je kinderen toch verdwalen is het verstandig dat ze het nummer van je mobiele telefoon bij zich dragen. Dit kan je bijvoorbeeld op de arm van je kind schrijven, of op een armbandje laten drukken. Ook kan je een identiteitsplaatje laten maken. Mocht je kind dan even aan je aandacht ontsnappen, dan kan hij zo weer worden teruggebracht.
- Kies veiligheidshalve geen plaats aan het water of aan een doorgaande route op de camping. Let ook op stroompunten die niet voldoende beveiligd zijn.
- Zet je kampeermiddel niet in de buurt van struiken met besjes die misschien niet eetbaar of zelfs giftig zijn.
- Naast een toiletgebouw of vuilnisplaats staan is praktisch, maar niet altijd even leuk. Wel is het handig als het sanitair goed bereikbaar is.
- Houd rekening met lawaai. Een plaats vlak bij een zwembad, sportveld of speeltuin lijkt ideaal, maar als je kind moet slapen, is een rustige plaats beter.
- Kies bij voorkeur een plaats met zowel zon als schaduw. Altijd in de schaduw staan is niet leuk, maar te veel zon is, als je kind nog een middagslaapje moet doen, ook niet prettig.
Een camping aan het water?
Als het aan de wat oudere kinderen ligt, kiezen ze voor een vakantie aan het water. Het oefent grote aantrekkingskracht op hen uit. Kinderen zien echter nog geen gevaar, zodat je de bestemming zorgvuldig moet uitkiezen. Het veiligst is een meertje waarvan de bodem geleidelijk afloopt. Aan het strand mag het verschil tussen eb en vloed niet te groot zijn en de golven niet te hoog. Ook moet het er schoon zijn. Bij zwembaden mag de overgang tussen het diepe en het ondiepe bad niet te abrupt zijn. Tussen beide gedeelten hoort een goede afscheiding, maar die is er niet altijd. Met peuters is een ‘pierenbadje’ handig. Houd kinderen bij water altijd in de gaten.
Kamperen met kinderen – ideeën:
- Kindercampings: Kindercampings Nederland
- Privé sanitair: kindvriendelijke camping met privé sanitair
- Baby: babyvriendelijke campings in Nederland of Europa
- Peuter: peutervriendelijke campings in Nederland of Europa
- Kids (4-12 jaar): kindvriendelijke campings in Nederland of Europa
- Pubers: tienercampings in Nederland of Europa
- Eénouder: eenoudervakantie op een camping in Nederland
- Glamping: glamping in Nederland of Europa
- KidsClub: campings met KidsClub